‘Feel Fine Online’ maakt mediawijsheid en verantwoord online gedrag bespreekbaar
Mediawijsheid is een belangrijk thema binnen het Kenniscentrum Omgaan met Pesten. Sta Sterk trainers geven daarom tijdens de Week van de Mediawijsheid speciale workshops en themabijeenkomsten. Er is ook een gratis lespakket ‘Feel Fine Online’ beschikbaar.
“Dit jaar is het thema van de Week van de Mediawijsheid extra relevant,” zegt Mirelle Valentijn, oprichter en docent bij het Kenniscentrum Omgaan met Pesten. “Het is zo belangrijk om grip te houden op je schermgebruik en daarin bewuste keuzes te maken, zodat je optimaal van media kunt genieten.
”Steeds meer kinderen hebben op jonge leeftijd een smartphone en ontdekken de online wereld via social media, games en andere populaire apps. Die online wereld is een mooie plek om te delen wie je bent, wat je doet en wat je beleeft. Natuurlijk is het ook een plek om plezier te maken of vrienden te ontmoeten.
“Naast de positieve effecten van media is het ook belangrijk om naar de negatieve gevolgen te kijken,” vervolgt Mirelle. “Media bieden niet alleen verbinding en ontspanning, maar kunnen ook verslavend zijn of leiden tot negatief online gedrag en pesten. Wij stimuleren de jeugd om na te denken over de gevolgen van online gedrag.”
Vergroot het bewustzijn in de online wereld
Mediawijsheid is al lange tijd een belangrijk thema voor het Kenniscentrum Omgaan met Pesten. Het is essentieel om de mediawijsheid van kinderen, jongeren, ouders en (onderwijs)professionals te vergroten en hen bewust te maken van het belang van gezond schermgebruik.
“Binnen onze opleiding tot Sta Sterk trainer richten we ons ook op mediawijsheid, waarbij we voortdurend oog hebben voor actuele trends en ontwikkelingen op mediagebied. Deze kennis, tools en ervaringen nemen onze Sta Sterk trainers na hun opleiding mee in hun aanbod ‘Feel Fine Online’.”
Maak digitaal pesten en online interactie bespreekbaar met ‘Feel Fine Online’
Tijdens de Week van de Mediawijsheid verzorgen de Sta Sterk trainers door het hele land ‘Feel Fine Online’-workshops en themabijeenkomsten op scholen en bij organisaties waar kinderen en jongeren samenkomen. Deze workshop vergroot het inzicht van kinderen en jongeren over hun online gedrag en leert hen positief om te gaan met zichzelf én anderen. Tijdens de workshop gaan de trainers in op onderwerpen zoals mediawijsheid, digitaal pesten en online interactie.
Marloes van Teteringen, een van de Sta Sterk trainers, legt uit: “Jongeren beseffen vaak pas na zo’n workshop dat iets onschuldigs vervelende gevolgen kan hebben. Ze weten meestal wel dat je geen naaktfoto’s moet sturen, maar dat het maken en doorsturen van een sticker ook problemen kan veroorzaken, is vaak minder bekend. Daar schrikken ze van. Dan bespreken we: ‘Hoe maak ik het goed? Wat doe ik als zo’n sticker bij mij binnenkomt en hoe stop ik het?’”
Er wordt vaak gewerkt met de oefening ‘Over de Streep’, waarbij jongeren reageren op stellingen. Daarbij valt op hoeveel jongeren vervelende ervaringen online meemaken en hoe weinig hulp ze op zo’n moment krijgen, terwijl ze die wel graag willen. “In de workshop gaan we hiermee aan de slag. Jongeren leren bijvoorbeeld hoe ze zich makkelijker kunnen uitspreken in een appgroep als ze het ergens niet mee eens zijn,” aldus Marloes.
‘Feel Fine Online’ kan ook als themabijeenkomst voor ouders, professionals en vrijwilligers worden aangeboden. Vaak willen zij meer weten over mediawijsheid, maar ontbreekt het hen aan tijd, kennis of handvatten om de positieve online omgang van kinderen en jongeren te bevorderen.
Marloes voegt toe: “Het is zo belangrijk dat ouders en (onderwijs)professionals zich verplaatsen in de digitale wereld van kinderen en jongeren. Ook al begrijp je een game als Roblox niet of zie je het nut van TikTok niet in, het is essentieel om te weten wat zij daar tegenkomen en dit serieus te nemen. Blijf hierover in gesprek.”
Vraag het gratis lespakket Feel Fine Online aan!
Kenniscentrum Omgaan met Pesten biedt ook het gratis lespakket Feel Fine Online aan. Dit pakket helpt kinderen, jongeren én volwassenen om bewust te worden van het belang van een gezonde online omgeving. Het stimuleert hen om de online wereld op een positieve manier te gebruiken en goed om te gaan met anderen.
Dit jaar ligt de focus op gezond schermgebruik. Kinderen leren spelenderwijs het belang van bewegen kennen en ontdekken dat activiteiten zonder scherm ook leuk zijn. Jongeren reflecteren op hun schermtijd en maken gezondere keuzes.
“Laten we de Week van de Mediawijsheid gebruiken om kinderen en jongeren – en misschien ook onszelf – een mooie stap vooruit te laten zetten naar gezond schermgebruik,” besluiten Mirelle en Marloes.
Dit jaar is er nog een extra lespakket ontwikkeld: ‘Gezond met je scherm’. Hierbij ligt de focus op gezond schermgebruik. Kinderen leren spelenderwijs het belang van bewegen kennen en ontdekken dat activiteiten zonder scherm ook leuk zijn. Jongeren reflecteren op hun schermtijd en maken gezondere keuzes. Klik hier voor het lespakket.
Klik hier om het gratis lespakket aan te vragen via het vragenformulier (klik op het blauwe blok).
Mogelijkheden van Sta Sterk trainers in het thema Mediawijsheid: https://www.omgaanmetpesten.nl/dienst/gastles-je-goed-voelen-online-voor-kinderen-en-jongeren
Auteur
-
De organisatie Omgaan met Pesten werd opgericht in 2004 om het gedachtegoed van Dieta Uyterlinde, de grondlegger van de Sta Sterk methodiek, te verspreiden. De basis voor de workshops, trainingen en anti-pestprogramma’s vormt de Sta Sterk methodiek die hieruit is voortgekomen. Met behulp van deze methode wordt al meer dan 30 jaar in heel Nederland aan kinderen en jongeren geleerd hoe zij op een respectvolle manier voor zichzelf en een ander kunnen opkomen.
Bekijk Berichten
Dit is een bijdrage van:
Kenniscentrum Omgaan met Pesten
De organisatie Omgaan met Pesten werd opgericht in 2004 om het gedachtegoed van Dieta Uyterlinde, de grondlegger van de Sta Sterk methodiek, te verspreiden.
De basis voor de workshops, trainingen en anti-pestprogramma’s vormt de Sta Sterk methodiek die hieruit is voortgekomen.
Met behulp van deze methode wordt al meer dan 30 jaar in heel Nederland aan kinderen en jongeren geleerd hoe zij op een respectvolle manier voor zichzelf en een ander kunnen opkomen.