Deelnemende organisaties

Zoek en filter jouw onderwijspartner

Filters
Stichting School & Veiligheid

Stichting School & Veiligheid wil dat leerlingen en studenten een fijne schooltijd hebben. Dat ze naar een school gaan waar ze zich gezien en gehoord voelen, waar ze fouten mogen maken en waar duidelijk geregeld is wat de schoolleiding doet als er tóch een vervelende situatie ontstaat. Wij ondersteunen scholen in het po, vo, go en mbo daarbij. Dit doen wij door het geven van actuele informatie, deskundig advies en oefenmaterialen via onder meer de website, conferenties en het Adviespunt.

LICG

Het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) biedt betrouwbare informatie over het houden van huisdieren. Op de website van het LICG (www.licg.nl) zijn huisdierenbijsluiters te vinden voor dieren die in Nederland gehouden mogen worden.

Deze bijsluiters bevatten essentiële basisinformatie over gedrag, huisvesting, verzorging en voeding, evenals over veelvoorkomende ziekten en aandoeningen, hantering en kosten.

Daarnaast biedt het LICG praktische informatie aan huisdierbezitters, zoals advies bij allergieën voor dieren, EHBO voor huisdieren, het voorkomen van overgewicht en wat men moet regelen voor huisdieren tijdens vakanties.

Het LICG voert regelmatig campagnes om belangrijke onderwerpen onder de aandacht te brengen, zoals de campagne “Minder hondenbeten” om bijtincidenten te verminderen. Indien informatie ontbreekt, kan men per e-mail persoonlijk contact opnemen.

Computerjuf

De Computerjuf, opgericht door mediacoach Charada Ferdinandus, richt zich op het begeleiden van basisschoolleerlingen en hun ouders in de digitale wereld. Met het online programma ‘Veilig en Gezond Online’ biedt De Computerjuf interactieve, toegankelijke lessen over mediawijsheid, speciaal ontwikkeld voor groep 6, 7 en 8. Kinderen en ouders leren samen over belangrijke thema’s zoals online veiligheid, social media, privacy en digitale geletterdheid.

Charada heeft jarenlange ervaring in zowel het onderwijs als de online marketingwereld en heeft een missie om gezinnen mediawijs te maken door middel van praktische en creatieve opdrachten. Het programma is geschikt voor scholen die mediawijsheid op een structurele en laagdrempelige manier willen integreren in hun onderwijsaanbod. Door samenwerking tussen ouders en kinderen stimuleert de Computerjuf een veilige en gezonde digitale leefomgeving.

Nieuwsbegrip

Nieuwsbegrip is een complete methode voor leesonderwijs! Met de onderdelen voor begrijpend lezen, voortgezet technisch lezen en fictielezen breng jij het leesonderwijs naar een hoger niveau.

Met enige regelmaat ontwikkelt Nieuwsbegrip in opdracht van bedrijven of maatschappelijke organisaties een speciale themales. Bedrijven die ons vragen om zulke lessen te ontwikkelen doen dit vaak in het kader van ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’, ideële organisaties brengen via de les het maatschappelijke onderwerp waarop zij zich richten onder de aandacht.

Stichting Digisterker

Stichting Digisterker wil bijdragen aan een Nederlandse samenleving waaraan iedereen volwaardig kan deelnemen. Wij geloven dat kennis en begrip van de digitale informatiesamenleving én digitale competenties er toe bijdragen dat mensen mee kunnen doen, zélf en waar nodig met hulp van anderen. Stichting Digisterker ontwikkelt hiervoor educatieve programma’s o.a. voor jongeren tussen 14 en 21 jaar, om hen voor te bereiden op het gebruik van digitale diensten van overheidsorganisaties en andere zakelijke organisaties.

Doe je digiding! is ons lesprogramma voor jongeren over de digitale overheid. Aan de hand van verschillende thema’s worden jongeren op een praktische manier voorbereid op het regelen van hun digitale overheidszaken. Doe je digiding! is gratis beschikbaar voor docenten praktijkonderwijs, vmbo/mbo, en vanaf begin 2025 ook voor havo/vwo.

Volg ons via ons LinkedIn-account Jongeren en de digitale overheid.

Lexima

Elke leerling, ongeacht zijn leeruitdagingen, moet de kans krijgen om zijn talenten te ontwikkelen. Bij Lexima streven we ernaar om de geletterdheid en gecijferdheid van elke leerling te bevorderen, zodat iedereen optimaal kan functioneren in onze maatschappij. Onze missie is investeren in leerkansen voor iedereen, ongeacht achtergrond of ondersteuningsbehoefte. We ontwikkelen digitale educatieve programma’s die leerlingen ondersteunen op het gebied van lezen, spellen en rekenen.

Signpost

Signpost, opgericht in 1998, is een toonaangevende leverancier van digitale oplossingen voor het onderwijs in Europa. Met meer dan 25 jaar ervaring en 250 medewerkers ondersteunt Signpost scholen en onderwijsinstellingen in hun digitale transformatie door het aanbieden van oplossingen op het gebied van betrouwbare hardware, software en educatieve diensten.

Onze missie is om technologie toegankelijk en betaalbaar te maken voor iedereen binnen het onderwijs, zodat onderwijsinstellingen zich kunnen concentreren op wat écht belangrijk is: het leveren van kwalitatief hoogwaardig onderwijs.

Offlimits

Offlimits heeft unieke kennis over de online wereld en staat voor een vrij en veilig internet voor iedereen. Met onze kennis en ervaring weten we als geen ander hoe de online wereld in elkaar zit en hoe we online grensoverschrijdend gedrag kunnen bestrijden. Met onze initiatieven Meldpunt Kinderporno, Helpwanted en Stop it Now werken we aan een schoner internet, helpen we slachtoffers an online grensoverschrijdend gedrag en doen we aan preventie.

Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO)

Onderwijskennis.nl verbindt onderzoek met onderwijspraktijk en –beleid en is een dienst van het NRO. Met kennis uit onderzoek verbeter je als onderwijsprofessional het dagelijks werk. Benut wetenschappelijke inzichten, praktijkvoorbeelden en praktische handvatten van het NRO en diverse partners.

Mediajungle

Mediajungle helpt mensen van jong tot oud(er) om van en met elkaar te leren over (de invloed van) media en (verantwoord) gebruik ervan. Onze producten worden op meer dan 2000 plekken in Nederland en België gebruikt in het onderwijs, de zorg en gewoon thuis.

Het Mediajungle platform is dé interactieve totaaloplossing voor leerlingen vanaf 8 jaar. Speels, begrijpelijk en helemaal passend bij het thema. Alle Mediajungle tools zijn gekoppeld aan de nieuwe SLO kerndoelen Digitale Geletterdheid en zijn geschikt voor het (S)BO, V(S)O en het praktijkonderwijs.

Eva Leurink

Ik ben Eva Leurink. Met mijn ervaring als docent, zelfstandig mediacoach en adviseur technologische innovatie bij Kennisnet, wil ik robotica en AI op een laagdrempelige manier tastbaar maken. Mijn missie is simpel: ik wil bijdragen aan een wereld waarin kinderen -en hun ouders / verzorgers en leerkrachten- niet alleen technologie gebruiken, maar ook begrijpen hoe het werkt. Zo wil ik hen voorbereiden op een toekomst waarin technologie een grote rol zal spelen.

Netwerk Mediawijsheid

Netwerk Mediawijsheid bestaat uit meer dan duizend organisaties die zich inzetten op gebied van mediawijsheid. Dat zijn onder meer bibliotheken, culturele instellingen, mediacoaches, lesmateriaalontwikkelaars, educatieve uitgeverijen, onderzoeksinstituten, ict-bedrijven, mediaproducenten en -platformen, onderwijsinstellingen en zorg- en welzijnsorganisaties.

Netwerk Mediawijsheid is in 2008 als programma opgericht op initiatief van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Met het netwerk als organisatievorm zijn belangrijke mediawijsheidthema’s makkelijker, sneller en creatiever aan te pakken. De kracht van het netwerk ligt in de kennisdeling en samenwerking.

Marije Lagendijk – Mediapedagoog

Marije Lagendijk is een mediapedagoog die opvoeden en opgroeien in het digitale tijdperk begrijpelijk en toegankelijk maakt. Met haar achtergrond en ervaring, zowel professioneel als als moeder, helpt ze ouders en professionals in kinderopvang en basisonderwijs om zelfverzekerd met mediaopvoeding aan de slag te gaan.

Haar stijl is enthousiast, humoristisch en praktisch, waardoor ze complexe onderwerpen helder weet uit te leggen. Ze gelooft in het geven van “digitale zwemles” aan kinderen, zodat ze veilig en bewust met media omgaan. Marije staat bekend om haar interactieve en toegankelijke aanpak, en haar workshops en lezingen worden zeer gewaardeerd door deelnemers.

MediaMasters

MediaMasters is een gratis serious game over de kansen en gevaren van (digitale) media, speciaal voor leerlingen van groep 5/6 (nieuw dit jaar), 7/8 en gespecialiseerd onderwijs (tussen de 8 en 12 jaar). Door het spelen van de game bouwen leerlingen basiskennis op over digitale geletterdheid terwijl spelenderwijs ook taalvaardigheid en basale rekenvaardigheden aan de orde komen.

Tijdens de Week van de Mediawijsheid strijden duizenden klassen van 7 t/m 15 november 2024 om de titel ‘Meest mediawijze klas van Nederland’ én mooie prijzen.

Oo.nl

Bij oo.nl geloven we in jouw groei en succes. Daarom bieden we een schat aan mogelijkheden om je professioneel en persoonlijk te ontwikkelen. Van een uitgebreid overzicht van relevante scholingen tot inspirerende artikelen en praktische tools, we hebben alles wat je nodig hebt om te floreren in het onderwijs. We begrijpen de uitdagingen waar je mee te maken hebt, daarom staan we klaar om je te ondersteunen bij het vinden van de juiste informatie en oplossingen. Ontdek hoe oo.nl jou kan helpen jouw passie voor onderwijs levend te houden!

DichterBijNieuws

Het project DichterBijNieuws moet nieuwswijsheid en persvrijheid samenbrengen. Binnen dit project werken tal van partners, van bibliotheken tot mediapartijen, samen om burgers te helpen zich bewust te worden van de uitdagingen rondom persvrijheid en persveiligheid en hen te stimuleren actief bij te dragen aan een positieve verandering.

Skillsdojo – NBD Biblion

Skillsdojo is hét platform voor de vaardigheden van de toekomst. Of je nu kinderen wil leren programmeren, apps of robots bouwen. Hier vind je alles wat je nodig hebt om leerlingen van vandaag klaar te stomen voor de skills van morgen.

Met onze inspirerende missies en kant en klare tools breng je simpel en snel vernieuwing in je bestaande les. Laat kinderen ontdekken, onderzoeken en maken! Iedereen kan aan de slag met zijn talent.

Spelenderwijs digitaal vaardig.

Gezonde School

Gezonde School is een programma dat onderwijsprofessionals helpt om een gezonde leefstijl op school vanzelfsprekend te maken. Gezonde School biedt een structurele en schoolbrede aanpak, waarmee een gezondheidsthema terugkomt in de gehele school: zowel in de lesstof als in de schoolomgeving, in signalering en in het schoolbeleid. Door deze aanpak vergroot je kans op blijvend effect. Het programma Gezonde School is een unieke samenwerking tussen de PO-Raad, VO-raad en MBO Raad, het RIVM en GGD GHOR Nederland. Binnen het programma is sprake van een nauwe samenwerking met onder meer de GGD’en, thema-instituten, vakverenigingen en maatschappelijke organisaties op het gebied van een gezonde leefstijl. De ministeries van VWS, OCW, SZW en LNV maken het programma Gezonde School financieel mogelijk.

ECP

ECP | Platform voor de InformatieSamenleving is een onafhankelijk en neutraal platform waar overheid, wetenschap, bedrijfsleven, onderwijs en maatschappelijke organisaties publiek-privaat samenwerken aan en kennis uitwisselen over een verantwoorde vormgeving van onze digitaliserende samenleving.

Europass Nederland

Europass Nederland is een initiatief van de Europese Commissie om mobiliteit bij werken en leren te vergemakkelijken. Het transparant maken van kwalificaties en competenties is daarbij essentieel om de mobiliteit tussen Europese landen of binnen nationale sectoren te bevorderen.

Met Europass kunnen leerlingen een gratis profiel aanmaken, waarmee zij hun al hun vaardigheden, kwalificaties en ervaring op één centrale, beveiligde plek online registreren. Ze kunnen er al hun werkervaring, onderwijs- en opleidingsactiviteiten, taalvaardigheden, digitale vaardigheden, projectervaringen, vrijwilligersbanen en resultaten in opnemen. Ze kunnen er ook hun diploma’s, aanbevelingsbrieven en andere documenten mee opslaan in hun eigen Europass-bibliotheek.

Kenniscentrum Omgaan met Pesten

Kenniscentrum Omgaan met Pesten zet zich in voor de preventie en aanpak van pesten, met als doel de schadelijke gevolgen te beperken. We bieden praktische opleidingen voor professionals, waarin zij de kennis en tools krijgen om (online)pesten effectief aan te pakken. Mediawijsheid is daarbij een belangrijk onderdeel, waarbij we rekening houden met de nieuwste trends en ontwikkelingen op mediagebied.

Dit komt samen in ons aanbod ‘Feel Fine Online’, dat kinderen en jongeren bewust maakt van hun online gedrag en hen leert om positief met zichzelf en anderen om te gaan. Tijdens de workshop behandelen onze Sta Sterk trainers onderwerpen zoals mediawijsheid, digitaal pesten en online interactie. Ook bieden zij themabijeenkomsten ‘Feel Fine Online’ aan voor ouders, professionals en vrijwilligers.

Wil je weten hoe onze Sta Sterk trainers jouw organisatie kunnen ondersteunen bij het thema mediawijsheid? Bekijk de mogelijkheden op onze website.

DUO Onderwijs Onderzoek & Advies

Wij werken sinds 1995 voor scholen/besturen in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs en voor kinderopvangorganisaties. We werken niet alleen voor scholen/besturen, maar ook leveranciers aan het onderwijs oftewel organisaties die zich op het onderwijsveld richten: culturele instellingen, onderwijsadviesbureaus, goededoelenorganisaties, educatieve uitgeverijen, ontwikkelaars van digitale leermiddelen, enzovoort.We voeren zowel kwantitatief onderzoek (vooral online) als kwalitatief onderzoek (groepsgesprekken, diepte-interviews, workshops) uit.

Uitgeverij Blossom Books

Blossom Books is dé uitgeverij voor de nieuwe generatie. Bij Blossom Books geloven we erin dat iedereen van lezen kan houden, als je maar het juiste boek kunt vinden. We zijn er voor lezers van youngadultboeken die hun weg al helemaal hebben gevonden en thuis een mooie collectie boeken hebben staan.

We zijn er voor jongeren die van dunne boeken houden omdat dat nu eenmaal wat behapbaarder is. We zijn er voor de docenten van het onderwijs om boeken te maken die met veel plezier op scholen gelezen kunnen worden. Maar we zijn er ook voor de middelbarescholieren die niet altijd zin hebben in de boeken die de docent Nederlands ze tipt. We geven boeken uit waarin jongeren zich kunnen herkennen én waarmee ze begrip kunnen krijgen voor ‘de ander’. We maken boeken die prikkelend genoeg zijn voor de jeugd en goed genoeg zijn voor het onderwijs.

Naast boeken voor jongeren, is Blossom Books ook bekend om o.a. de maatschappelijke non-fictie voor lezers van 20 tot ca. 35 jaar, mooie cadeauboeken en planners van Structuurjunkie.

Rutgers

Rutgers is het onafhankelijke expertisecentrum seksualiteit in Nederland.

We verzamelen informatie en kennis en ontwikkelen materialen en trainingen over seksuele en reproductieve gezondheid. Deze kennis verzamelen we met grootschalige monitors en aanvullend thematisch onderzoek, waarmee we de seksuele gezondheid van jongeren en volwassenen monitoren, problemen en risicogroepen tijdig signaleren.

Film op School

Film op School biedt filmworkshops, mediawijsheid lessen en promotiefilms voor het po, vo en so. Daarnaast is Film op School gespecialiseerd in het maken van feestelijke lipdub video’s voor scholen die iets te vieren hebben.