Investeer in kinderboeken over robotica en AI

Kinderen komen op jonge leeftijd al in aanraking met technologie. Het SLO heeft niet voor niets de (concept)kerndoelen digitale geletterdheid vastgesteld. Maar hoe leg je iets ingewikkelds als robotica en artificial intelligence (AI) uit aan jonge kinderen? In dit artikel vertelt Eva Leurink over haar boekenserie waarin de technologie wordt uitgelegd en vertellen we hoe je kan bijdragen.


Kinderen krijgen vroeg of laat te maken met robots, zoals speelgoedrobots, robotstofzuigers, zelfrijdende auto’s en drones. Sommige scholen experimenteren met sociale robots in de klas. Door AI worden robots steeds menselijker. Het is daarom belangrijk dat kinderen leren hoe deze technologie werkt en dat ze begrijpen dat robots gewoon machines zijn.


Hoe maak je AI en robotica begrijpelijk voor kinderen?


Technologie als robotica en AI klinkt vaak ingewikkeld en abstract. Daarom heeft Eva Leurink, voormalig docent, zelfstandig ondernemer en nu adviseur technologische innovatie, besloten om de technologie simpel en met een beetje humor uit te leggen.

Mijn missie is simpel: ik wil bijdragen aan een wereld waarin kinderen niet alleen technologie gebruiken, maar ook een beetje begrijpen hoe het werkt.

Leurink brengt een boekenserie uit waarin de basisprincipes van robotica – waarnemen (sense), denken (think) en handelen (act) – tot leven komen in de personages Sensi, Tinki en Axxi.

  • Sensi is de ‘gevoelige’ dromer die met sensoren de wereld waarneemt en wensen heeft
  • Tinki is de ‘slimme’ denker die met AI data analyseert en bijvoorbeeld beslissingen neemt
  • Axxi is de ‘sterke’ doener die goed kan bewegen en met grijpers taken uitvoert

De robots hebben elkaar nodig om hun dromen waar te maken. In elk boek staat een personage en dus een specifiek onderdeel van de technologie centraal. Leurink legt uit hoe de robots samenwerken, hoe ze leren met behulp van machine learning en hoe robots er van binnen uitzien.

Ook ontdekken kinderen welke beroepen passen bij elk personage en leren ze dat iedereen een eigen talent heeft – of dat nu iets van Sensi, Tinki of Axxi is. Het doorbreekt stereotypen en nodigt kinderen uit om te ontdekken wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn.


Wat maakt deze boekenserie uniek?


Jonge kinderen leren robotica en AI kennen. Ze worden uitgedaagd om na te denken over de technologie. De boeken zijn geschreven in rijmvorm en bevatten interactieve elementen zoals vragen en beweegopdrachten. Daardoor worden kinderen actief betrokken bij het verhaal.

Leurink vindt het belangrijk de doelgroep te betrekken bij het maakproces. Zo hebben kinderen uit groep 1 / 2 en groep 3 tijdens het proeflezen tekeningen gemaakt van de personages ter inspiratie voor de illustrator.

Hoe kan deze boekenserie helpen in het onderwijs?


Elk boek bevat uitleg over de technologie voor volwassenen en voorbeeldvragen om samen met kinderen in gesprek te gaan. Hierdoor kunnen leerkrachten, ouders en verzorgers op een laagdrempelige manier kennismaken met robotica en AI. Het is een mooie manier om zonder schermen technologie te ontdekken.

De boekenserie is een waardevol hulpmiddel voor leerkrachten die aan de slag willen met de (concept)kerndoelen digitale geletterdheid over AI, maar niet precies weten waar ze moeten beginnen.


De boeken zijn een goede manier om digitale geletterdheid van kinderen versterken en tegelijkertijd taalvaardigheden oefenen. De boeken zijn geschikt om voor te lezen vanaf groep 1 / 2 of om zelf te lezen vanaf groep 3.

Waarom jouw steun belangrijk is


De boeken zijn nog in ontwikkeling. Deel 1 is geschreven en getest bij de doelgroep. Om de boekenserie te realiseren is Leurink een crowdfundingcampagne gestart. Daarmee kan zij een illustrator inhuren, het boek laten vormgeven, redigeren en uitgeven. De opbrengsten van de verkoop van het boek worden gebruikt voor het realiseren van de volgende boeken.


Hoe kan je helpen?


Simpelweg door een donatie te doen. Elke bijdrage – groot of klein – helpt om Sensi, Tinki en Axxi tot leven te brengen en de technologie tastbaar te maken.

Doneren kan op persoonlijke basis, maar ook als school. Afhankelijk van de donatie, krijgt de donateur een (gesigneerd) boek of bijvoorbeeld een Meet & Greet voorleessessie op school. Bekijk wat voor jouw situatie het beste past.

Doneren kan via de crowdfundingcampagne

Meer weten over Eva Leurink?

Auteur

  • Eva Leurink

    Met mijn ervaring als docent, zelfstandig mediacoach en adviseur technologische innovatie bij Kennisnet wil ik robotica en AI tastbaar maken en kinderen -en hun ouders / verzorgers en leerkrachten- een helpende hand bieden om de technologie een klein beetje beter te begrijpen.

    Bekijk Berichten

Dit is een bijdrage van:

Eva Leurink

Met mijn ervaring als docent, zelfstandig mediacoach en adviseur technologische innovatie bij Kennisnet wil ik robotica en AI tastbaar maken en kinderen -en hun ouders / verzorgers en leerkrachten- een helpende hand bieden om de technologie een klein beetje beter te begrijpen.