Maak je leerlingen wegwijs in hun digitale overheidszaken

Wil jij je leerlingen graag voorbereiden op het regelen van hun digitale overheidszaken? Tussen hun 15e en 18e jaar komen ze daar herhaaldelijk mee in aanraking. Bijvoorbeeld bij het terugvragen van inkomstenbelasting bij een bijbaan, bij het regelen van studiefinanciering of het regelen van rijbewijs en ID-kaart. Veel jongeren hebben hier moeite mee, waardoor ze inkomsten laten liggen of onbedoeld in de schulden komen. Stichting Digisterker ontwikkelt aanpakken om leerlingen voor te bereiden op deze digitale regelzaken.

Waarom aandacht besteden aan praktische digitale overheidszaken?

Veel jongeren zijn niet goed op de hoogte van de zaken die ze digitaal moeten regelen tussen hun 15e en 18e jaar bij overheidsorganisaties en andere zakelijke organisaties zoals banken en verzekeraars. Ze weten bijvoorbeeld niet dat ze inkomstenbelasting kunnen terugvragen bij een bijbaan of welke rechten ze hebben bij studiefinanciering voor het mbo. Daarnaast hebben ze vaak moeite om op een goede manier gebruik te maken van de websites en apps van overheidsorganisaties waarop deze regelingen zijn te vinden. Een gevolg hiervan is dat jongeren geregeld geen of onjuist gebruikmaken van overheidsregelingen. Ook zijn ze zich vaak onvoldoende bewust van het belang van het goed regelen van hun bank- en geldzaken. Denk bijvoorbeeld aan de risico’s van online shoppen en achteraf betalen. Aandacht besteden aan deze zaken is van groot belang als onderdeel van de opleiding van leerlingen tot digitaal, en financieel, zelfredzame jongvolwassenen.

Doe je digiding! Jongeren en de digitale overheid

Om leerlingen goed voor te bereiden op de omgang met digitale diensten van overheids- en andere zakelijke organisaties heeft Stichting Digisterker het gratis lesprogramma Doe je digiding! Jongeren en de digitale overheid ontwikkeld. De methode is ontwikkeld voor leerlingen in de bovenbouw van het vmbo en de onderbouw van het mbo. Daarnaast is er een variant voor het praktijkonderwijs. Vanaf mei 2025 is Doe je digiding! ook voor havo-/vwo beschikbaar.

Al 1800 docenten (v)mbo en praktijkonderwijs gebruiken het lesprogramma Doe je digiding!

In Doe je digiding! – vmbo/mbo maken leerlingen aan de hand van 10 modules kennis met digitale diensten die voor hen relevant zijn. De thema’s van de modules hangen samen met belangrijke gebeurtenissen in het leven van jongeren tussen 15 en 18 jaar. Voorbeelden zijn: Overheid, burger en DigiD, Bijbaan, Studeren en Verkeer en vervoer.

Docenten kunnen de modules kiezen die bij de leeftijd van hun leerlingen passen. Het materiaal biedt een combinatie van het individueel doorlopen van online filmpjes en opdrachten met klassikale gespreksmomenten. Doe je digiding! sluit goed aan bij de vakken digitale geletterdheid, burgerschap, economie en LOB.

Doe je digiding! laat leerlingen kennismaken met de wereld en taal van de overheid en besteedt veel aandacht aan het vergroten van hun digitale geletterdheid en financiële geletterdheid. Het materiaal sluit aan bij de belevingswereld van de leerlingen en maakt veel gebruik van doe-opdrachten. Ook bevat het kennischecks zodat leerlingen en docenten kunnen testen of de aangeboden stof is begrepen.

Je leert heel veel dingen die je niet dagelijks te horen krijgt. Het zijn wel dingen die nodig zijn om te weten. In Doe je digiding! worden dingen makkelijker uitgelegd dan in een boek. Het zijn een soort van spelletjes die je doet op Doe je digiding!’ – leerling

Digidingen-desk. Informatiepunt voor jongeren

Om jongeren zo goed mogelijk te ondersteunen bij het regelen van hun digitale overheidszaken, is er ook de informatieve website Digidingen-desk. Informatiepunt voor jongeren. Op deze website vinden jongeren een thematisch overzicht van digitale zaken die ze tussen hun 15e en 21e jaar moeten regelen bij verschillende organisaties. Per thema vinden jongeren er stappenplannen, video’s en hulpplekken. Ook vinden ze er een checklist met een overzicht van wat ze wanneer moeten regelen.

‘Het is een heel mooie website, fijn dat de informatie in kleine blokjes is ingedeeld i.p.v. één lange tekst’ – jongere, 15 jaar.

Daarnaast vinden ook ouders, professionals in het onderwijs, jongerenwerk en de bibliotheek, op Digidingen-desk informatie en tips om jongeren zo goed mogelijk te ondersteunen bij het regelen van hun digitale zaken. Zo staan er Kletskaarten op de site waarmee zij op een luchtige manier via stellingen, dilemma’s en vragen het gesprek met de jongeren kunnen aangaan.

‘Ik vind de informatie op Digidingen-desk heel toegankelijk voor jongeren. Niet elke leerling is even vaardig in de digitale wereld of heeft het netwerk thuis om op terug te vallen. Er wordt steeds meer gedigitaliseerd. Wanneer leerlingen met een specifieke hulpvraag bij mij komen waarvan het antwoord op Digidingen-desk.nl is te vinden, wijs ik hen daarop.’- decaan

Aan de slag?

Wil jij ook aan de slag met Doe je digiding! (v)mbo, praktijkonderwijs of havo/vwo? Kijk voor meer informatie op doejedigiding.nl of neem contact met ons op via doejedigiding@digisterker.nl.

Auteur

  • Stichting Digisterker

    Stichting Digisterker wil bijdragen aan een Nederlandse samenleving waaraan iedereen volwaardig kan deelnemen. Wij geloven dat kennis en begrip van de digitale informatiesamenleving én digitale competenties er toe bijdragen dat mensen mee kunnen doen, zélf en waar nodig met hulp van anderen. Stichting Digisterker ontwikkelt hiervoor educatieve programma’s o.a. voor jongeren tussen 14 en 21 jaar, om hen voor te bereiden op het gebruik van digitale diensten van overheidsorganisaties en andere zakelijke organisaties. Doe je digiding! is ons lesprogramma voor jongeren over de digitale overheid. Aan de hand van verschillende thema’s worden jongeren op een praktische manier voorbereid op het regelen van hun digitale overheidszaken. Doe je digiding! is gratis beschikbaar voor docenten praktijkonderwijs, vmbo/mbo, en vanaf begin 2025 ook voor havo/vwo.

    Bekijk Berichten

Dit is een bijdrage van:

Stichting Digisterker

Stichting Digisterker wil bijdragen aan een Nederlandse samenleving waaraan iedereen volwaardig kan deelnemen. Wij geloven dat kennis en begrip van de digitale informatiesamenleving én digitale competenties er toe bijdragen dat mensen mee kunnen doen, zélf en waar nodig met hulp van anderen. Stichting Digisterker ontwikkelt hiervoor educatieve programma’s o.a. voor jongeren tussen 14 en 21 jaar, om hen voor te bereiden op het gebruik van digitale diensten van overheidsorganisaties en andere zakelijke organisaties.

Doe je digiding! is ons lesprogramma voor jongeren over de digitale overheid. Aan de hand van verschillende thema’s worden jongeren op een praktische manier voorbereid op het regelen van hun digitale overheidszaken. Doe je digiding! is gratis beschikbaar voor docenten praktijkonderwijs, vmbo/mbo, en vanaf begin 2025 ook voor havo/vwo.