Mediawijsheid en de boeken van Uitgeverij Blossom Books
![](https://elkeklasmediawijs.nl/wp-content/uploads/2024/10/Pitch-beelden-voor-in-NB.png)
Sexting, het online versturen van naaktfilmpjes, berichtjes of foto’s, bestaat al sinds de komst van de eerste webcam en het internet. Wat je er ook van vindt, denkt of bij voelt, sexting gebeurt veel, ook in en buiten de klas. Het is voor docenten erg belangrijk om hier aandacht aan te besteden en dit in de klas bespreekbaar te maken. Het is goed om jongeren al vroeg de ‘spelregels’ ervan mee te geven zodat sexting veilig en prettig kan verlopen, maar hen ook zeker te leren dat het normaal is en bij seksualiteit hoort.
Samen met auteurs Jantine Jongebloed en Francien Regelink maakte Uitgeverij Blossom Books drie boeken over dit thema.
Francien Regelink over sexting
In haar twee boeken gidst Francien Regelink als ervaringsdeskundige jonge lezers en hun ouders of docenten door het moment wanneer iemand ongewenst online staat. In een tijd waarin foto’s via sociale media nog sneller verspreid kunnen worden, zijn haar boeken nu relevanter dan ooit.
Over Help! Ik sta online: In het boek geeft Francien, inmiddels mediacoach voor jongeren, praktische tips en advies voor als je zelf slachtoffer wordt van online pestgedrag. Dit doet ze zonder te oordelen, en ze helpt de lezer middels een helder stappenplan met de situatie om te gaan. Dit boek bestaat uit twee delen: één voor de puber, en één voor de ouders.
Over Francien, laat je tieten nog eens zien: Francien Regelink stuurde op haar vijftiende een foto van haar borsten naar de jongen op wie ze verliefd was. Na de vakantie hingen er kopieën door de hele school. Met haar persoonlijke verhaal wil ze vooral benadrukken dat het nooit jouw schuld is als foto’s ongevraagd worden gedeeld en dat sexting ook heel leuk is.
Francien voor de klas? Francien Regelink, de auteur van Help ik sta online en Francien, laat je tieten nog eens zien, staat iedere week voor verschillende klassen in Nederland en België om te praten over shame sexting of socialmediagebruik. Zij is te benaderen via hello@francienregelink.nl.
![](https://elkeklasmediawijs.nl/wp-content/uploads/2024/10/ff-4abfc1b80cfdf24306c6631d2b83be77-ff-francienboeken-1024x510.png)
Wie zette mijn naaktfoto’s online – Jantine Jongebloed
Voor Volkskrant magazine schreef Jantine Jongebloed het prijswinnende onderzoeksessay Wie zette mijn naaktfoto’s online?, en bij Blossom Books verscheen hiervan een uitgebreide editie, speciaal gericht op jongeren.
Op haar 16e hingen Jantines naaktfoto’s in de aula van haar middelbare school, en ze stonden op de homepage van GeenStijl. Jantine zocht niet uit wie daarachter zat, maar deed succesvol haar best om alles zo snel mogelijk te vergeten. Zeventien jaar later begon het opeens te knagen. Wat was er nou precies gebeurd? Wie had haar foto’s online gezet? En hoe zat het met die conrector die deed alsof het haar eigen schuld was? Als een detective ging ze op zoek naar hints en bewijsmateriaal. Ze praatte met allerlei mensen over hun herinnering aan haar verhaal. Na flink wat speurwerk vond ze ook de daders. Ze vroeg hun wat zij er nou zelf van vonden.
Dit is een verhaal over Jantine als jong meisje, maar eigenlijk over iedereen op de middelbare school: over seksualiteit, naaktfoto’s en het verspreiden ervan (of niet). Het gaat over consent, online misbruik, slutshaming, schaamte, schuld en tot slot: over sukkels en hoe je daarmee kunt dealen.
Wil je met je klas het boek van Jantine lezen? Bespreek dan de vragen in het boek en ga dieper in op het onderwerp.
Gratis lesbrief van Stichting Blootnodig
Het indrukwekkende verhaal van Jantine Jongebloed is niet alleen geschikt voor leerlingen, maar ook voor docenten! Stichting Blootnodig zag de waardevolle toevoeging aan het curriculum en schreeft een bijpassende lesbrief. Bij elk hoofdstuk staan vragen die je als docent goed op weg kunnen helpen in de bespreking.
Open hier de lesbrief
Auteur
-
Blossom Books is dé uitgeverij voor de nieuwe generatie. Bij Blossom Books geloven we erin dat iedereen van lezen kan houden, als je maar het juiste boek kunt vinden. We zijn er voor lezers van youngadultboeken die hun weg al helemaal hebben gevonden en thuis een mooie collectie boeken hebben staan. We zijn er voor jongeren die van dunne boeken houden omdat dat nu eenmaal wat behapbaarder is. We zijn er voor de docenten van het onderwijs om boeken te maken die met veel plezier op scholen gelezen kunnen worden. Maar we zijn er ook voor de middelbarescholieren die niet altijd zin hebben in de boeken die de docent Nederlands ze tipt. We geven boeken uit waarin jongeren zich kunnen herkennen én waarmee ze begrip kunnen krijgen voor 'de ander'. We maken boeken die prikkelend genoeg zijn voor de jeugd en goed genoeg zijn voor het onderwijs. Naast boeken voor jongeren, is Blossom Books ook bekend om o.a. de maatschappelijke non-fictie voor lezers van 20 tot ca. 35 jaar, mooie cadeauboeken en planners van Structuurjunkie.
Bekijk Berichten
Dit is een bijdrage van:
Uitgeverij Blossom Books
Blossom Books is dé uitgeverij voor de nieuwe generatie. Bij Blossom Books geloven we erin dat iedereen van lezen kan houden, als je maar het juiste boek kunt vinden. We zijn er voor lezers van youngadultboeken die hun weg al helemaal hebben gevonden en thuis een mooie collectie boeken hebben staan.
We zijn er voor jongeren die van dunne boeken houden omdat dat nu eenmaal wat behapbaarder is. We zijn er voor de docenten van het onderwijs om boeken te maken die met veel plezier op scholen gelezen kunnen worden. Maar we zijn er ook voor de middelbarescholieren die niet altijd zin hebben in de boeken die de docent Nederlands ze tipt. We geven boeken uit waarin jongeren zich kunnen herkennen én waarmee ze begrip kunnen krijgen voor 'de ander'. We maken boeken die prikkelend genoeg zijn voor de jeugd en goed genoeg zijn voor het onderwijs.
Naast boeken voor jongeren, is Blossom Books ook bekend om o.a. de maatschappelijke non-fictie voor lezers van 20 tot ca. 35 jaar, mooie cadeauboeken en planners van Structuurjunkie.