Ouders betrekken in het ontwikkelen van mediawijsheid bij kinderen
Als professionals binnen het Netwerk Mediawijsheid weten we dat mediawijsheid niet alleen op school geleerd kan worden, maar ook belangrijk is in de thuissituatie. Maar hoe zorgen we ervoor dat ouders actief betrokken zijn bij dit proces?
De uitdagingen van mediawijsheid thuis
Gezinnen staan voor veel uitdagingen als het gaat om mediawijsheid. Cyberpesten, nepnieuws en privacykwesties komen steeds vaker voor en kunnen een grote impact hebben op kinderen. Scholen en professionals zijn niet de enige verantwoordelijken voor het ontwikkelen van deze vaardigheden. Er mag afstemming komen tussen wat kinderen op school leren en wat ze thuis ervaren. Daarom is het cruciaal dat ouders ook in ons mediawijsheid traject worden meegenomen.
Waarom is het zo belangrijk dat ouders meedoen?
Ouders hebben een unieke rol in het begeleiden van hun kinderen in hun digitale ontwikkeling. Door samen te leren over mediawijsheid kunnen ze niet alleen de band met hun kinderen versterken, maar ook een veilig digitaal thuis creëren. Dit gezamenlijk leren vergroot de kritische denkvaardigheden van kinderen en helpt hen om verantwoorde keuzes te maken. Ouders zijn vaak de eerste voorbeelden van mediaconsumptie; hun invloed kan kinderen helpen om bewuster en verantwoordelijker met media om te gaan.
Wat kunnen wij doen om ouders te ondersteunen met mediawijsheid?
Als school of professional vraag je je misschien af hoe we mediawijsheid ook thuis kunnen bevorderen. In de klas heb je daar invloed op, maar wat kun je aan ouders meegeven zodat kinderen ook thuis veilig online kunnen spelen?
Kritisch nadenken ontwikkelen
Allereerst kunnen wij ouders ondersteunen door kinderen te leren om kritisch na te denken. Hier kun je in de klas al mee beginnen en kunnen ouders thuis verder oppakken. Kritisch nadenken helpt kinderen om informatie kritisch te beoordelen en te ontdekken wat wel en niet betrouwbaar is.
Rolmodel zijn
Ook is het voor ouders belangrijk om te weten dat zij een grote rol spelen in de ontwikkeling van hun kinderen. Ouders zijn de grootste rolmodellen voor hen. En vaak hebben ouders dat zelf niet door. Bespreek met ouders hoe zij het goede voorbeeld geven en gezonde regels opstellen zoals geen appjes of belletjes beantwoorden tijdens het eten of in het verkeer.
Samen leren over online veiligheid
Ouders kunnen mediawijsheid betrekken in hun gezinssituatie door er een activiteit van te maken. Kinderen vinden het vaak leuk om een spelletje te spelen met hun ouders en daar kunnen wij perfect op inspelen. Computerjuf heeft het interactieve programma Veilig en Gezond online ontwikkeld voor leerlingen uit groep 6, 7 en 8 én hun ouders, samen kunnen ze thuis (gratis) mediawijsheid lessen volgen. Dit is niet alleen leerzaam, maar ook hartstikke gezellig samen!
Het veilig en gezond online programma is ontwikkeld door mediacoach Charada Ferdinandus, beter bekend als de Computerjuf.
In het Veilig en Gezond Online programma van Computerjuf worden ouders en kinderen in 48 mediawijsheidlessen actief betrokken met drie soorten opdrachten:
1. Gespreksopdrachten. Deze opdrachten stimuleren open gesprekken tussen ouders en kinderen over media. Ze leren elkaar beter begrijpen en bespreken actuele thema’s zoals online gamen en media invloed.
2. Onderzoeksopdrachten. Samen onderzoeken ouders en kinderen verschillende media en leren ze hoe ze betrouwbare informatie kunnen onderscheiden van nepnieuws. Dit bevordert het kritisch denkvermogen en de informatievaardigheden van kinderen.
3. Creatieve opdrachten. Door creatieve opdrachten kunnen ouders en kinderen hun verkenning van media op een leuke en interactieve manier vormgeven. Dit kan variëren van het maken van filmpjes tot het ontwerpen van posters over mediawijsheid.
En als kers op de taart kunnen de kinderen meedoen aan allerlei leuke winacties, zoals het winnen van een chromebook en een smartwatch.
Samen een veilige online omgeving creëren
Laten we ouders actief betrekken en hen de tools bieden die ze nodig hebben om hun
kinderen te begeleiden in de digitale wereld. De samenwerking tussen scholen, ouders en
professionals is essentieel voor het bevorderen van een mediawijsheidscultuur thuis.
Samen kunnen we ervoor zorgen dat kinderen veilig, slim en bewust met media omgaan!
Scholen kunnen zich via de website van Computerjuf aanmelden voor het Veilig en gezond online programma. Na aanmelding, levert Computerjuf de benodigde inloginformatie aan. De lessen kunnen vervolgens door ouders en kinderen thuis gratis worden gevolgd.
Er loopt nu een speciale introductie aanbieding, bekijk op www.computerjuf.nl/aanmelden.
Auteur
-
De Computerjuf, opgericht door mediacoach Charada Ferdinandus, richt zich op het begeleiden van basisschoolleerlingen en hun ouders in de digitale wereld. Met het online programma "Veilig en Gezond Online" biedt De Computerjuf interactieve, toegankelijke lessen over mediawijsheid, speciaal ontwikkeld voor groep 6, 7 en 8. Kinderen en ouders leren samen over belangrijke thema’s zoals online veiligheid, social media, privacy en digitale geletterdheid. Charada heeft jarenlange ervaring in zowel het onderwijs als de online marketingwereld en heeft een missie om gezinnen mediawijs te maken door middel van praktische en creatieve opdrachten. Het programma is geschikt voor scholen die mediawijsheid op een structurele en laagdrempelige manier willen integreren in hun onderwijsaanbod. Door samenwerking tussen ouders en kinderen stimuleert de Computerjuf een veilige en gezonde digitale leefomgeving.
Bekijk Berichten
Dit is een bijdrage van:
Computerjuf
De Computerjuf, opgericht door mediacoach Charada Ferdinandus, richt zich op het begeleiden van basisschoolleerlingen en hun ouders in de digitale wereld. Met het online programma "Veilig en Gezond Online" biedt De Computerjuf interactieve, toegankelijke lessen over mediawijsheid, speciaal ontwikkeld voor groep 6, 7 en 8. Kinderen en ouders leren samen over belangrijke thema’s zoals online veiligheid, social media, privacy en digitale geletterdheid.
Charada heeft jarenlange ervaring in zowel het onderwijs als de online marketingwereld en heeft een missie om gezinnen mediawijs te maken door middel van praktische en creatieve opdrachten. Het programma is geschikt voor scholen die mediawijsheid op een structurele en laagdrempelige manier willen integreren in hun onderwijsaanbod. Door samenwerking tussen ouders en kinderen stimuleert de Computerjuf een veilige en gezonde digitale leefomgeving.