Mediawijsheid over huisdieren: hoe herken je betrouwbare informatie over huisdieren?
Betrouwbare informatie is vaak wetenschappelijk onderbouwd. Dit betekent dat de informatie gebaseerd is op onderzoek en feiten, en niet op meningen of verhalen. Artikelen die wetenschappelijke studies aanhalen of door deskundigen zijn geschreven, zijn meestal betrouwbaarder. Het is belangrijk om deze vaardigheid aan leerlingen te leren, zodat ze in de toekomst beter in staat zijn om betrouwbare informatie te herkennen.
Wees kritisch als er betaald wordt
Commerciële belangen kunnen een rol spelen bij de verspreiding van onjuiste informatie. Het is daarom belangrijk om leerlingen te leren voorzichtig te zijn bij informatie die wordt gepresenteerd in advertenties, advertorials en betaalde promotie via bijvoorbeeld influencers. Vraag jezelf en de leerlingen af wat het motief van de adverteerder zou kunnen zijn. Proberen ze een product of dienst te verkopen? Zo ja, wees dan op je hoede voor overdreven claims en beloften. Dit helpt leerlingen om kritisch te denken en niet zomaar alles te geloven wat ze zien of lezen.
De rol van het LICG
Het LICG (Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren) maakt zich zorgen over de hoeveelheid onjuiste informatie die online en via social media te vinden is over huisdieren.
Het is belangrijk dat mensen, en dus ook kinderen, weten waar ze betrouwbare en deskundige informatie over het aanschaffen en verzorgen van huisdieren kunnen krijgen. De informatie van het LICG wordt nauwkeurig samengesteld door medewerkers van kennis- en informatievoorziening. Voor diverse huisdieren zijn er speciale Huisdierenbijsluiters ontwikkeld die gedetailleerd uitleggen waar je rekening mee moet houden als je zo’n dier wilt verzorgen. Deze bijsluiters worden gecontroleerd door wetenschappers en experts.
Het LICG is onafhankelijk
Het LICG laat zich niet leiden door commerciële partijen of ideële organisaties. De informatie die zij verstrekken is objectief en betrouwbaar. Door gebruik te maken van de bronnen en adviezen van het LICG, kunnen (toekomstige) huisdiereigenaren beter geïnformeerd beslissingen nemen over de zorg voor hun huisdieren. Dit is ook een waardevolle les om aan leerlingen mee te geven, omdat zij later misschien zelf huisdieren willen hebben.
Lespakket over ‘Houden van huisdieren’
Het LICG heeft speciaal voor het primair onderwijs een digitaal lespakket over het houden van huisdieren. Hiermee kunnen leerkrachten bijdragen aan een beter geïnformeerde samenleving waar huisdieren met zorg gehouden worden. Als je huisdieren wilt houden heb je ook de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat je de best mogelijke informatie hebben om goed voor je dier te zorgen. Deze belangrijke les kunnen we ook aan onze leerlingen doorgeven. Leerkrachten kunnen het lespakket hier gratis downloaden op de professsionals website van het LICG.
Conclusie
In deze tijd met gemakkelijke maar niet altijd betrouwbare informatie is het van belang om over mediawijsheid te leren. Zeker als het gaat om huisdieren. Onjuiste informatie kan ernstige gevolgen hebben voor zowel huisdieren als hun eigenaren. Door kritische vragen te stellen, de bron te controleren, te zoeken naar wetenschappelijke onderbouwing en voorzichtig te zijn met advertenties, kunnen we ervoor zorgen dat we de juiste beslissingen nemen voor de zorg en het welzijn van onze huisdieren.
Auteur
-
Het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) biedt betrouwbare informatie over het houden van huisdieren. Op de website van het LICG (www.licg.nl) zijn huisdierenbijsluiters te vinden voor dieren die in Nederland gehouden mogen worden. Deze bijsluiters bevatten essentiële basisinformatie over gedrag, huisvesting, verzorging en voeding, evenals over veelvoorkomende ziekten en aandoeningen, hantering en kosten. Daarnaast biedt het LICG praktische informatie aan huisdierbezitters, zoals advies bij allergieën voor dieren, EHBO voor huisdieren, het voorkomen van overgewicht en wat men moet regelen voor huisdieren tijdens vakanties. Het LICG voert regelmatig campagnes om belangrijke onderwerpen onder de aandacht te brengen, zoals de campagne "Minder hondenbeten" om bijtincidenten te verminderen. Indien informatie ontbreekt, kan men per e-mail persoonlijk contact opnemen.
Bekijk Berichten
Dit is een bijdrage van:
LICG
Het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) biedt betrouwbare informatie over het houden van huisdieren. Op de website van het LICG (www.licg.nl) zijn huisdierenbijsluiters te vinden voor dieren die in Nederland gehouden mogen worden.
Deze bijsluiters bevatten essentiële basisinformatie over gedrag, huisvesting, verzorging en voeding, evenals over veelvoorkomende ziekten en aandoeningen, hantering en kosten.
Daarnaast biedt het LICG praktische informatie aan huisdierbezitters, zoals advies bij allergieën voor dieren, EHBO voor huisdieren, het voorkomen van overgewicht en wat men moet regelen voor huisdieren tijdens vakanties.
Het LICG voert regelmatig campagnes om belangrijke onderwerpen onder de aandacht te brengen, zoals de campagne "Minder hondenbeten" om bijtincidenten te verminderen. Indien informatie ontbreekt, kan men per e-mail persoonlijk contact opnemen.