Ouders betrekken bij mediawijsheid in het basisonderwijs: een praktische aanpak
Technologie, we kunnen er echt niet meer omheen! Om op een slimme, veilige en positieve manier met al die technologie om te gaan, is mediawijsheid een onmisbare basisvaardigheid. Daarom is het belangrijk dat we hier continu aandacht aan besteden, zowel in de samenleving, op school als thuis. Daarom moeten we de handen ineenslaan, zodat kinderen mediawijzer worden en goed voorbereid zijn op de wereld waarin ze straks hun weg moeten vinden. Ouders en scholen kunnen hierin niet zonder elkaar – het is echt teamwork!
Maar hoe betrek je ouders actief bij mediawijsheid? Hieronder volgen enkele praktische tips:
1. Organiseer ouderavonden over mediawijsheid
Een van de meest directe manieren om ouders te betrekken is door het organiseren van ouderavonden. Nodig een expert uit die uitleg komt geven over actuele thema’s zoals sociale media, schermtijd en de impact van digitale media op het welzijn van kinderen.
Dit kun je doen:
- Maak de sessies interactief. Ouders kunnen zo hun vragen en ervaringen delen, waardoor de informatie relevanter en persoonlijker wordt.
- Organiseer workshops waarin ouders samen met hun kinderen leren omgaan met digitale media, zoals het maken van afspraken over schermtijd of het veilig instellen van sociale media.
2. Versterk de samenwerking tussen ouders en leerkrachten
Leerkrachten hebben vaak een goed beeld van wat er zoal speelt in het online-leven van kinderen. Door ouders regelmatig te betrekken in gesprekken over mediawijsheid, kunnen beide partijen van elkaar leren en samen zorgen voor een consistente aanpak thuis en op school. Dit kan via oudergesprekken, maar ook door leerkrachten te betrekken bij ouderavonden over mediawijsheid.
Dit kun je doen:
- Plan momenten in waarop ouders en leerkrachten gezamenlijk kunnen evalueren hoe het mediagedrag van een kind zich ontwikkelt. Bijvoorbeeld tijdens rapportgesprekken.
- Creëer een open communicatiecultuur waarin leerkrachten ouders actief informeren over de ontwikkelingen in de groep of tips geven over mediagebruik, maar ook openstaan voor vragen en zorgen van ouders.
3. Maak mediawijsheid onderdeel van het schoolbeleid
Zorg dat mediawijsheid structureel wordt ingebed in het beleid van de school. Dit betekent dat er duidelijke afspraken worden gemaakt over mediagebruik op school, maar ook wie wat doet op het moment dat online ‘gedoe’ de klas binnenkomt. Zorg dat er regelmatig aandacht is voor dit thema in de communicatie naar leerlingen en ouders.
Dit kun je doen:
- Ontwikkel een mediawijsheidsprotocol waarin afspraken staan over mediagebruik op school en de rol van ouders hierin.
- Bespreek dit protocol tijdens de ouderavonden en betrek ouders bij de evaluatie en mogelijke aanpassing hiervan.
4. Deel nuttige informatie
Veel ouders willen hun kinderen wel begeleiden bij hun mediagebruik, maar weten niet altijd hoe. Informatie delen via de nieuwsbrief of het digitale ouderplatform kan een laagdrempelige manier zijn om ouders te informeren en te ondersteunen. Hierin kunnen tips en actuele informatie worden gedeeld over mediagebruik, digitale gevaren en educatieve apps. Dit stelt ouders in staat om op hun eigen tempo en moment informatie tot zich te nemen.
Dit kun je doen:
- Zorg voor een gevarieerde inhoud, bijvoorbeeld door af te wisselen tussen informatieve artikelen, korte video’s en infographics. Bijvoorbeeld een lijstje met betrouwbare websites waar ouders meer kunnen leren over mediawijsheid of een link naar hoe je de veiligheidsinstellingen van populaire apps kunt instellen of aanpassen.
- Deel regelmatig apps, websites en tools die ouders kunnen helpen om met hun kinderen over mediawijsheid te praten.
5. Stimuleer oudernetwerken
Ouders kunnen elkaar enorm helpen door ervaringen en kennis uit te wisselen. Dit kan de school faciliteren door het opzetten van oudernetwerken. Hierin kunnen ouders elkaar tips geven, discussiëren over mediawijsheid, en samen oplossingen bedenken voor uitdagingen in het digitale tijdperk.
Dit kun je doen:
- Start een oudergroep op platforms zoals WhatsApp waarin ouders elkaar kunnen ondersteunen. Of organiseer regelmatig koffieochtenden waar ouders op een informele manier met elkaar kunnen praten.
- Vraag actieve ouders om als ambassadeurs op te treden. Ze kunnen nieuwe ouders helpen en hun ervaringen delen tijdens ouderavonden.
Doe jij ook mee?
Ouders betrekken bij mediawijsheid op de basisschool is eigenlijk gewoon een must in deze digitale tijd. Met ouderavonden, handige tools en oudernetwerken kan de school ouders een flink eind op weg helpen om thuis ook actief met mediaopvoeding aan de slag te gaan. Als ouders en school samenwerken, groeien kinderen op tot slimme en bewuste mediagebruikers – zowel thuis op de bank als in de klas.
https://www.marijelagendijk.nl/overmij
Op 29 oktober verschijnt het boek Digitale opvoeding van Marije Lagendijk bij uitgeverij Fontaine Uitgevers, 224 pp, €22,99.
Auteur
-
Marije Lagendijk is een mediapedagoog die opvoeden en opgroeien in het digitale tijdperk begrijpelijk en toegankelijk maakt. Met haar achtergrond en ervaring, zowel professioneel als als moeder, helpt ze ouders en professionals in kinderopvang en basisonderwijs om zelfverzekerd met mediaopvoeding aan de slag te gaan. Haar stijl is enthousiast, humoristisch en praktisch, waardoor ze complexe onderwerpen helder weet uit te leggen. Ze gelooft in het geven van "digitale zwemles" aan kinderen, zodat ze veilig en bewust met media omgaan. Marije staat bekend om haar interactieve en toegankelijke aanpak, en haar workshops en lezingen worden zeer gewaardeerd door deelnemers.
Bekijk Berichten
Dit is een bijdrage van:
Marije Lagendijk Mediapedagoog
Marije Lagendijk is een mediapedagoog die opvoeden en opgroeien in het digitale tijdperk begrijpelijk en toegankelijk maakt. Met haar achtergrond en ervaring, zowel professioneel als als moeder, helpt ze ouders en professionals in kinderopvang en basisonderwijs om zelfverzekerd met mediaopvoeding aan de slag te gaan.
Haar stijl is enthousiast, humoristisch en praktisch, waardoor ze complexe onderwerpen helder weet uit te leggen. Ze gelooft in het geven van "digitale zwemles" aan kinderen, zodat ze veilig en bewust met media omgaan. Marije staat bekend om haar interactieve en toegankelijke aanpak, en haar workshops en lezingen worden zeer gewaardeerd door deelnemers.